Meer dan zeven jaar na het begin van de Syrische opstand is de nationale vlag gehesen in de symbolisch belangrijke stad Daraa. Het leger deed dat volgens de Syrische staatstelevisie bij het postkantoor, een overheidsgebouw dat jarenlang in handen was van opstandelingen.

De zuidelijke stad wordt gezien als de plaats waar de opstand tegen het regime van Bashar al Assad in 2011 begon. Na de aanhouding van een groep scholieren zijn toen grootschalige protesten uitgebroken. De scholieren waren verantwoordelijk voor graffiti met kritische boodschappen over de regering.

De gewapende opstand in Syrië ontaardde in een grootschalige burgeroorlog, die aan honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. Miljoenen Syriërs sloegen op de vlucht voor het geweld. Assad kreeg met steun van Rusland en Iran weer grote delen van het land in handen.

Syrische regeringstroepen rukten de afgelopen weken snel op in de provincie Daraa. Gedeelten van de gelijknamige stad zijn nog steeds in handen van opstandelingen. Zij onderhandelen volgens rebellenfunctionarissen nog over de voorwaarden van hun aftocht. Rusland, een bondgenoot van het regime, speelt daarbij een bemiddelde rol.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!