De Turkse minister van Buitenlandse Zaken wil samenwerken met Rusland en Iran om voor een politieke oplossing te zorgen voor Syrië. Ook wil hij de Syrische bevolking helpen, heeft de minister zaterdag gezegd in een gesprek met zijn Iraanse en Russische collega's in Moskou. 

Volgens de Turkse minister moeten de drie landen ook samenwerken met de Verenigde Naties om tot een politieke oplossing te komen. Militair ingrijpen in Syrië is illegaal en onhoudbaar, werd daarnaast gezegd. 

Deze laatste uitspraak van de minister is opvallend, omdat de Turkse president Erdogan vorige maand nog zei door te willen gaan met militaire operaties in Syrië. Het land begon dit jaar nog aan een groots offensief om Koerdische milities in het noordwesten van Syrië te verdrijven. 

Erdogan stelt dat het hier gaat om terroristen. Zijn troepen vielen de provincie Afrin binnen, wat door Syrië "onwettig" werd genoemd.

Rusland, Iran en Turkije zijn met tegenstrijdige belangen betrokken bij de oorlog in Syrië. Zowel Rusland als Iran steunen de Syrische president Assad, terwijl Turkije zich schaart achter de oppositiegroeperingen. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!