In het voormalig bolwerk van Islamitische Staat (IS) in Syrië, Raqqa, is een massagraf ontdekt van tientallen lijken. Het zou volgens de lokale autoriteiten gaan om lijken van zowel jihadstrijders als burgers.  

Syrische milities (SDF), een Koerdisch-Arabische coalitie, veroverden Raqqa met steun van de Verenigde Staten, in oktober 2017. 

Meer dan vijftig lijken werden al uit het massagraf gehaald. In totaal zouden er tussen de 150 en tweehonderd lichamen in het graf liggen. Het massagraf ligt onder een voetbalveld, nabij een ziekenhuis waar de jihadisten zich ophielden voor ze de slag om Raqqa verloren. 

"Het blijkt dat dit de enige beschikbare locatie voor begrafenissen was, die snel gebeurden. De jihadisten zaten in het ziekenhuis net als enkele burgers", zegt een official van de burgerlijke raad van Raqqa, die de stad bestuurt. Hij stelt dat sommige lichamen de strijdnamen van jihadistische strijders meekregen, terwijl burgers alleen een voornaam hebben. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!