Het Syrische ministerie van Defensie heeft naar eigen zeggen in de nacht van maandag op dinsdag ingegrepen na een raketaanval die gericht zou zijn op een militair vliegveld in de buurt van de stad Homs.

Volgens de Syrische staatstelevisie zijn de raketten door luchtafweergeschut onschadelijk gemaakt. Wie de raketten heeft afgevuurd, is nog niet bekend.

Doelwit zou de militaire vliegbasis Shayrat zijn geweest, die vlak buiten de Syrische stad Homs ligt, ten noordoosten van de hoofdstad Damascus. Het vliegveld was vorig jaar nog het doelwit van een Amerikaanse raketaanval.

Ook de pro-Iraanse beweging Hezbollah meldt dat Syrië drie raketten onschadelijk heeft gemaakt die waren gericht op het militaire vliegveld van Dumair. Onduidelijk is of het om dezelfde actie gaat.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zitten niet achter de aanval, meldt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie. "Er zijn op dit moment geen Amerikaanse militaire activiteiten in het gebied gaande", aldus het Pentagon.

Een woordvoerder van het Israëlische leger liet weten "geen commentaar te geven op dergelijke gebeurtenissen". Israël heeft al meerdere malen luchtaanvallen uitgevoerd op Syrisch grondgebied. Daarbij waren vooral Iraanse milities die meevechten met het Syrische leger het doelwit.

Spanningen

De spanning in Syrië is hoog opgelopen nadat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk afgelopen zaterdag gezamenlijk een raketaanval uitvoerden. Dat was een vergelding voor de veronderstelde gifaanval van het Syrische leger op het stadje Douma.

Drie Syrische doelen werden daarbij onder vuur genomen: een wetenschappelijk onderzoekscentrum in de buurt van Damascus, een wapenopslag ten westen van Homs, waar onder meer het gifgas sarin werd bewaard, en een opslag- en commandocentrum in de buurt van het tweede doel.

Rusland veroordeelde die aanval stellig, terwijl de Syrische president Bashar al-Assad stelde dat de drie landen aanvielen omdat ze "de controle en geloofwaardigheid in het conflict zijn kwijtgeraakt".