De Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Anatoly Antonov, heeft aangekondigd dat Rusland spoedig met een reactie op het Amerikaanse bombardement in Syrië komt.

Antonov waarschuwde dat "dergelijke acties niet zonder consequenties zullen blijven". Dat de Amerikaanse president Donald Trump in zijn statement specifiek Rusland noemde, vindt de ambassadeur "onaanvaardbaar en ontoelaatbaar".

Trump stelde in zijn aankondiging van het bombardement dat de aanval een direct gevolg was van het falen van Rusland. "Rusland moet bedenken of het zich wil aansluiten bij de landen die zich willen inzetten voor stabiliteit en vrede", aldus de Amerikaanse president.

"De Amerikaanse regering heeft het recht niet om schuld bij andere landen te leggen", aldus Antonov in een verklaring.

Rook en vuur bij Damascus na luchtaanvallen VS
43
Rook en vuur bij Damascus na luchtaanvallen VS

Westerse media

Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op het bombardement en het statement van Trump. Volgens de Russen is de aanval op Syrië uitgevoerd net op een moment dat het land een kans had op vrede.

Tevens claimt het Russische ministerie dat de westerse media door hun berichtgeving deels schuldig zijn aan het bombardement.

Mattis

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis bevestigde eerder vannacht op een persconferentie de luchtaanval van de Verenigde Staten op doelen in Syrië.

Mattis sprak van een directe aanval op de Syrische regering, waarbij de doelen specifiek waren gekozen om het aantal slachtoffers onder burgers te minimaliseren.

De minister van Defensie stelde dat het bombardement voorlopig een enkele reactie was op de aanval van vorige week zaterdag op het plaatsje Douma, een voorstad van Damascus. De VS beschuldigt de Syrische regering van president Bashar al-Assad ervan bij die aanval gifgas te hebben gebruikt.

De Russische regering is volgens Mattis van tevoren niet op de hoogte gesteld van het bombardement. Hij benadrukte wel dat de aanval puur op de Syrische regering is gericht en niet op Rusland.

Volgens Mattis is de aanval van zaterdag tweemaal zo zwaar als het vorige Amerikaanse bombardement in Syrië.

Dunford

Ook generaal Joseph Dunford, voorzitter van de gezamenlijke stafhoofden, was aanwezig bij de persconferentie. Hij verklaarde dat onder meer een onderzoeksfaciliteit en een opslagplaats tot de doelen behoorden. Tevens bevestigde hij dat het voorlopig bij deze aanval blijft.

Eerder verklaarde president Donald Trump dat de aanvallen zullen doorgaan totdat Assad stopt met het gebruik van chemische wapens.

De Amerikaanse regering is ervan overtuigd dat bij de aanval op Douma chloorgas is gebruikt, terwijl ook het gebruik van zenuwgas sarin niet wordt uitgesloten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!