De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben zaterdagochtend vroeg drie doelen aangevallen in Syrië die te maken hebben met het Syrische chemische wapenprogramma. De aanval is een vergelding voor de vermeende gifgasaanval van het Syrische leger vorige week.

In het kort

  • Aanval is vergelding op veronderstelde gifgasaanval door Assad.
  • Syrië meldt negen gewonden.
  • Poetin veroordeelt aanval fel
  • Premier Rutte noemt aanval 'weloverwogen'.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Het eerste doel was een wetenschappelijk onderzoekscentrum in de buurt van Damascus, zo maakte de Amerikaanse generaal Joseph Dunford bekend. Dertien kruisraketten zouden er zijn neergeschoten. De Syrische staatstelevisie meldt dat de raketten zijn neergehaald in de buurt van de plaats Al-Kiswah, iets ten zuiden van de Syrische hoofdstad.

Het tweede doel was een wapenopslag ten westen van Homs, waar onder meer het gifgas sarin werd bewaard. Ten derde werd een opslag- en commandocentrum in de buurt van het tweede doel gebombardeerd.

Generaal Dunford sprak van een eenmalige aanval om de Syrische regering een duidelijke boodschap te geven en verdere escalatie in de regio te voorkomen. Volgens de generaal zijn de doelen zo uitgekozen dat de kans op burgerslachtoffers en Russische slachtoffers zo klein mogelijk is.

Volgens Syrische staatsmedia zijn er bij Homs drie burgers en zes militairen gewond geraakt bij de raketaanval.

Poetin

De Russische president Poetin heeft de aanval veroordeeld. "Wij helpen de legitieme regering van Syrië", aldus Poetin in een verklaring. "De huidige escalatie rond Syrië heeft vernietigende gevolgen voor de internationale verhoudingen."

Frankrijk zegt Rusland voorafgaand aan de militaire actie te hebben gewaarschuwd.

Rook en vuur bij Damascus na luchtaanvallen VS
43
Rook en vuur bij Damascus na luchtaanvallen VS

Vergeldingsactie

De aanval is een vergelding voor de veronderstelde gifgasaanval in Douma vorige week zaterdag. "Afgelopen zaterdag heeft het regime van president Assad chemische wapens ingezet om haar eigen burgers af te slachten", zo herhaalde de Amerikaanse president Donald Trump de eerdere beschuldiging van de VS dat de Syrische regering gifgas inzette.

"Het doel van onze acties vannacht is om een sterke afschrikking te creëren tegen de productie, verspreiding en het gebruik van chemische wapens", aldus Trump, die stelde de aanvallen door te zetten tot het regime van Assad stopt met het gebruik van chemische wapens.

Rusland bestrijdt dat er tijdens de aanval op Douma gifgas is gebruikt door de Syrische regering.

Rusland

Trump richtte zich in zijn verklaring ook tot Rusland en Iran. "Aan hen vraag ik: wat voor land associeert zich met een massamoordenaar die onschuldige mannen, vrouwen en kinderen ombrengt?". 

"Onze reactie is het directe gevolg van het falen van Rusland, dat nu moet bedenken of het zich wil aansluiten bij de landen die zich willen inzetten voor stabiliteit en vrede."

Theresa May

De Britse premier Theresa May heeft zaterdagochtend gezegd dat de aanval "beperkt, gericht en effectief" was. Als normen worden bedreigd, "moeten we opstaan en ze verdedigen", aldus May.

Premier Mark Rutte heeft begrip voor de aanval van de landen. Hij maakte vrijdag bekend dat Nederland geen bijdrage zou leveren aan een eventuele luchtaanval.

In een verklaring noemt Rutte de aanval "in de huidige omstandigheden proportioneel en weloverwogen". "Het kabinet acht het waarschijnlijk dat er gifgas is gebruikt en dat het Syrische regime hier achter zit. De internationale gemeenschap kan dit niet accepteren", aldus de minister-president.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!