De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) stuurt een team naar de Syrische stad Douma. Dat gaat onderzoek doen naar beschuldigingen dat daar chemische wapens zijn gebruikt.

Syrië en Rusland hebben gevraagd om een dergelijk onderzoek.

De OPCW, gevestigd in Den Haag, maakte bekend dat de Syrische autoriteiten zijn gevraagd voorbereidingen te treffen voor de komst van de onderzoekers. Zij reizen op korte termijn naar Syrië.

De organisatie stelt dat de onderzoekers al zijn begonnen met het verzamelen van informatie toen de eerste meldingen binnenkwamen over de mogelijke aanval met chemische wapens.

Bij de aanval zouden zeker zestig doden en duizend gewonden zijn gevallen. Damascus ontkent dat regeringstroepen een aanval hebben uitgevoerd met chemische wapens. Ook Rusland, een bondgenoot van de Syrische regering, noemt de beschuldigingen van verschillende landen onzin.

De OPCW heeft het mandaat om mogelijke chemische aanvallen in Syrië te onderzoeken. De organisatie richt zich daarbij op feitelijke informatie die uit moet wijzen of er wel of niet verboden stoffen zijn gebruikt bij de aanval op Douma.

Het aanwijzen van een schuldige partij behoort echter niet tot het takenpakket van de OPCW.

Assad en Rusland ontkennen gifgasaanval Douma: een overzicht
109
Assad en Rusland ontkennen gifgasaanval Douma: een overzicht

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump stelde na de vermeende chemische aanval dat de VS met een 'krachtige' reactie komt. "We hebben veel militaire opties", aldus de president.

Trump besprak de situatie maandag met de Franse president Emmanuel Macron, die eerder had gezegd Syrië aan te vallen indien er bewijs is voor het gebruik van chemische wapens. Beide leiders hebben in het gesprek hun behoefte aan een sterke reactie uitgesproken, zo meldde de Franse regering.

Trump heeft een top deze week in Zuid-Amerika afgezegd om zich te kunnen concentreren op Syrië. Hij zou vrijdag in Peru aankomen om de top bij te wonen en daarna Colombia bezoeken.

"Op verzoek van de president zal de vice-president in zijn plaats reizen, de president blijft in de VS om toezicht te houden op de Amerikaanse reactie op Syrië en de ontwikkelingen in de wereld te volgen," aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Ademhaling

VN-medewerkers in Syrië kunnen niet bevestigen dat er afgelopen weekend chemische wapens zijn ingezet in Douma.

Volgens een woordvoerder van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zijn er in de afgelopen dagen wel mensen behandeld die problemen met de ademhaling hadden. Of die gezondheidsproblemen iets met chemische wapens te maken hadden, kon de WHO niet ter plaatse vaststellen.

Ook hulpverleners van de vluchtelingenorganisatie UNHCR en het noodhulpbureau Ocha van de VN hebben geen enkele eigen informatie over de inzet van chemische wapens.

Vertrek

Ondertussen heeft het Russische leger dinsdag gezegd dat ongeveer tweeduizend rebellen van Jaish al-Islam, zowel strijders als hun familieleden, zijn vertrokken uit de Syrische stad Douma, de stad waar de aanvallen afgelopen weekend plaatsvonden.

Volgens het Russische persbureau Interfax staan nog vierduizend anderen klaar om de belegerde enclave, gelegen in Oost-Ghouta, te verlaten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!