De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) probeert te achterhalen of dit weekend chemische wapens zijn gebruikt in de Syrische rebellenenclave Douma. 

De organisatie zegt het incident nauwgezet te volgen en verzamelt aanvullende informatie ''uit alle beschikbare bronnen''.

Een hulporganisatie maakte melding van zeker zestig doden en duizend gewonden door de mogelijke gifgasaanval. Damascus ontkende dat regeringstroepen een aanval hadden uitgevoerd met chemische wapens. Ook Rusland, een bondgenoot van de Syrische regering, noemde de beschuldigingen onzin.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandag bijeen om te spreken over de aanval op Douma. Verschillende landen geven aan dat er bewijzen zijn dat het Syrische leger chemische wapens heeft ingezet.

VN-mensenrechtenchef Zeid Ra'ad al-Hussein bekritiseerde de Veiligheidsraad maandag in een verklaring voor de "zwakke veroordelingen" van de mogelijke gifgasaanval. "Dit collectieve schouderophalen over wederom een mogelijke inzet van de meest vreselijke wapens ooit gemaakt door de mens is ongelooflijk gevaarlijk", aldus Zeid.

De Amerikaanse president Donald Trump zei met de Amerikaanse strijdkrachten te overleggen over wie verantwoordelijk is voor de aanval. "Ik twijfel niet echt, maar de generaals zijn er waarschijnlijk binnen 24 uur uit'", zei de president. Hij sloot een militaire reactie niet uit: ''Niets is van tafel.''

"We kunnen dergelijke gruweldaden niet tolereren", aldus Trump. Hij kondigde aan dat ''belangrijke beslissingen'' worden genomen in de komende "24 tot 48 uur".

Ontkenning

De regering van Assad en het Russische leger blijven ontkennen dat er chemische wapens zijn gebruikt in Douma. Volgens het Kremlin is het verkeerd en gevaarlijk om conclusies te trekken zonder bevestigde informatie.

Het Russische leger zei maandagavond dat hospikken bij patiënten in het gebied geen symptomen hebben gevonden die duiden op het gebruik van chemische wapens.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!