De Syrische regering en de rebellen van Jaish al-Islam hebben een akkoord bereikt over de aftocht van de rebellen uit de stad Douma. Ze vertrekken naar door andere rebellen gecontroleerde gebieden in het noorden van Syrië.

Dat meldt de Syrische staatstelevisie. De rebellen van Jaish al-Islam vroegen zondag aan de regering om onderhandelingen nadat het Syrische leger vrijdag was begonnen met zware bombardementen op Douma.

In ruil voor het vertrek uit de stad laten de rebellen alle gevangenen vrij. 

Jaish al-Islam was de laatste groepering die nog stand hield in Oost-Ghouta. Andere groeperingen waren eerder al akkoord gegaan met een vertrek uit de regio. 

Chemische bom

De rebellengroep Jaish al-Islam beschuldigde het Syrische regeringsleger van het gooien van een chemische bom. De regering van Bashar al-Assad en het Russische leger ontkennen dat er een chemische bom is gebruikt.

"Het zou de Verenigde Staten wel erg goed uitkomen", aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ze proberen het vertrek van de rebellen te voorkomen en een aanval op het Syrische leger te starten."

Rusland waarschuwt landen die denken dat er een chemische aanval is geweest. "Het bedenken van verhaaltjes over zogenaamde aanvallen met giftige stoffen gaat door", aldus de woordvoerder. "Het doel van deze verhalen is het steunen van terroristen en het goedkeuren van buitenlandse aanvallen."

Bij de bombardementen van zaterdag zijn tientallen mensen omgekomen. Het precieze aantal is nog onbekend, maar de hulporganisatie de Witte Helmen gaan uit van zeker zeventig doden.

De aanval van de regering begon vrijdag al met bombardementen.

VS

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de berichten over de chemische aanval "gruwelijk" en zegt dat er onmiddelijke actie nodig is als de berichten waar blijken te zijn. 

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde zondagmiddag op Twitter op de bombardementen. "Het leger maakt het onmogelijk voor burgers om te vertrekken. Rusland en Iran zijn verantwoordelijkheid voor het steunen van het dier Assad. Ze moeten de regio direct openstellen voor noodhulp. Een humanitaire ramp zonder reden."

"Het regime van Assad en de landen die dat steunen moeten hun daden verantwoorden en verdere aanvallen moeten worden tegengehouden", aldus de woordvoerder. "Wij roepen Rusland op om de steun aan Syrië op te zeggen en samen met de internationale gemeenschap deze barbaarse chemische aanvallen te stoppen."

Turkije zegt ook een sterk vermoeden te hebben dat het regime van Assad achter de aanval met de chemische bom zit.

Syrische troepen bombarderen rebellenenclave Oost-Ghouta
29
Syrische troepen bombarderen rebellenenclave Oost-Ghouta

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!