De Syrische rebellengroep Jaish al-Islam beschuldigde regeringstroepen zaterdag van het gooien van een bom met giftige chemicaliën op burgers in Douma, de laatste rebellenstad in Ghouta. Daarbij zijn tientallen doden gevallen en meer dan vijfhonderd mensen gewond zijn geraakt.

"Het regime van Assad en zijn bondgenoten gaan door met hun misdaden", vertelde de militaire woordvoerder van de rebellen Hamza Birqdar aan al-Hadath TV.

Hulporganisatie De Witte Helmen twitterde beelden van slachtoffers die in kelders door de gifaanval gestikt zouden zijn en meldt dat het aantal slachtoffers drastisch oploopt. Officiële bronnen hebben nog geen dodental bevestigd, stelt de BBC.

Er is niet gezegd welke chemicaliën mogelijk zijn gebruikt bij de aanvallen. De Syrische regering ontkent dat er chemische aanvallen zijn uitgevoerd.

Zware aanval

De regering lanceerde vrijdag een zware aanval op Douma, waardoor alleen al de laatste 24 uur 48 mensen omkwamen. De staatstelevisie toonde dikke rookwolken uit Douma, waar Jaish al-Islam nog stand houdt.

Andere opstandelingen in andere delen van Oost-Ghouta accepteerden eerder het aanbod van veilige doorgang naar door rebellen bewaakte gebieden in het noorden van het land.

Zes burgers werden zaterdag gedood tijdens mortierbeschietingen in woonwijken van de hoofdstad Damascus, en 38 anderen raakten gewond, meldden Syrische staatsmedia. Ze beschuldigden Jaish al-Islam van de aanslagen. Woordvoerder Birqdar van de rebellengroep ontkende die beschuldiging.

VS

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de berichten over de chemische aanval "gruwelijk" en zegt dat er onmiddelijke actie nodig is als de berichten waar blijken te zijn. 

"Het regime van Assad en de landen die dat steunen moeten hun daden verantwoorden en verdere aanvallen moeten worden tegengehouden", aldus de woordvoerder. "Wij roepen Rusland op om de steun aan Syrië op te zeggen en samen met de internationale gemeenschap deze barbaarse chemische aanvallen te stoppen."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!