De Franse president Emmanuel Macron heeft aangeboden te bemiddelen tussen Turkije en de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een Koerdisch-Arabische coalitie. De twee partijen zijn al enige tijd met elkaar in conflict in Syrië.

Het aanbod werd donderdag bekendgemaakt, na een ontmoeting van de Franse president met een delegatie uit het noorden van Syrië. Macron liet ook weten de stabilisatie van het gebied te steunen.

Khaled Eissa was namens de Koerdische YPG-militie aanwezig bij de bijeenkomst. De YPG geldt als een van de machtigste groepen binnen de SDF. 

Volgens Eissa heeft Macron beloofd om Franse troepen naar Manbij te sturen, waar wordt gevochten tegen Islamitische Staat. De hulp zou verder moeten voorkomen dat Turkse strijdkrachten oprukken in de Syrische stad. Over deze uitspraken willen medewerkers van Macron donderdagavond niets kwijt.

Afrin

Turkse troepen veroverden halverwege maart Afrin, een stad in het noorden van Syrië. Twee maanden eerder begonnen zij daar een offensief tegen de YPG. Deze militie wordt door Turkije gezien als een verlengstuk van de terroristische PKK-beweging.

Turkse vlag wappert in Syrische stad Afrin
45
Turkse vlag wappert in Syrische stad Afrin

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!