Meer dan 105.000 burgers hebben de streek Oost-Ghouta verlaten sinds de regeringstroepen ruim een maand geleden een nieuw offensief zijn begonnen tegen Syrische rebellenenclaves.

Volgens het Russische persbureau RIA vinden de evacuaties plaats tijdens zogeheten humanitaire pauzes.

Op gezag van president Vladimir Poetin, de belangrijkste bondgenoot Syrië, is er dagelijks vijf uur lang een staakt-het-vuren en wordt een "humanitaire corridor" geopend om burgers de kans te geven te ontsnappen.

Circa 90 procent van Oost-Ghouta is inmiddels weer in handen van de regeringstroepen.

Na een overeenkomst met de Syrische regering hebben tientallen radicale strijders en hun families het rebellengebied van Oost-Ghouta de afgelopen dagen verlaten. Het transport in bussen vanuit de stad Harasta is donderdag begonnen, meldt het Syrische staatspersbureau Sana.

Duizend doden in korte tijd in Oost-Ghouta: Dit is er aan de hand
47
Duizend doden in korte tijd in Oost-Ghouta: Dit is er aan de hand

Belegerd gebied

De groep bestaat in eerste instantie uit 1.300 mensen, onder wie bijna 250 strijders. Ze zullen naar de door rebellen gecontroleerde provincie Idlib in het noordwesten worden gebracht. In totaal zullen ongeveer 1.500 rebellen en hun families het belegerde gebied verlaten. Na de terugtrekking van de rebellen zal het Syrische leger Harasta innemen.

De Syrische regering en rebellen in de enclave van Oost-Ghouta waren het woensdagochtend eens geworden over de evacuatie van strijders naar het noordwesten van Syrië. Bussen werden klaargemaakt om de strijders met familieleden uit de stad te gaan vervoeren.

 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!