Syrische rebellen zijn zondag met steun van Turkse troepen kort voor zonsopgang de stad Afrin in het noordwesten van Syrië binnengetrokken.

Ze hebben de controle over delen ervan overgenomen nadat de Koerdische YPG-troepen zich hadden teruggetrokken, zei een woordvoerder van de rebellenstrijders van het Vrije Syrische Leger.

Volgens de woordvoerder ondervonden de strijders geen enkele tegenstand. Het is een cruciaal moment in de al twee maanden durende Turkse campagne om door de VS gesteunde Koerdische strijders uit het grensgebied te verdrijven.

Dat bevestigt ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De stad is volgens hem "volledig onder controle" en de Turkse vlag wappert in de stad.

Turkse vlag wappert in Syrische stad Afrin
45
Turkse vlag wappert in Syrische stad Afrin

Offensief

Meer dan 150.000 mensen zijn de afgelopen dagen in Afrin door het Turkse offensief verdreven, zei een Koerdische functionaris zaterdag.

Turkije wil de YPG, die grote delen van het noorden van Syrië beheerst, terugdringen. De VS steunen de Koerdische strijders juist in verband met de strijd tegen Islamitische Staat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!