Het Turkse leger en bondgenoten hebben de stad Afrin in het gelijknamige district in het noordwesten van Syrië, volledig omsingeld. Het Turkse leger maakte dat dinsdag zelf bekend.

In een verklaring zei het leger meer dan de helft van het aan Turkije grenzende regio Afrin nu in handen te hebben en enkele "gebieden van cruciaal belang" te hebben veroverd.

De Koerdische YPG-militie stelt dat het Turkse leger de stad helemaal niet heeft omsingeld en noemt het propaganda. Wel zegt de groepering dat Turkije alle toegangswegen naar Afrin heeft gebombardeerd. "Je kan op geen enkele manier naar Afrin reizen. Alle wegen zijn gevaarlijk door het Turkse bombardement", zei een woordvoerder van YPG tegen persbureau Reuters.  

Het Turkse leger viel 20 januari het noordwesten van Syrië binnen om daar Koerdische strijders te verdrijven. De YPG-milities (Volksbeschermingseenheden) zijn in de ogen van de Turkse regering een verlengstuk van de terroristische PKK. Ankara wil voorkomen dat er een verbinding ontstaat met een veel groter Koerdisch gebied ten oosten daarvan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!