Het Syrische leger heeft het rebellenbolwerk Oost-Ghouta vrijwel in tweeën gesplitst. Een bevelhebber uit het regeringsleger zei dat de strook die het noordelijke en het zuidelijke deel van de enclave met elkaar verbindt nog maar een kilometer breed is.

Hij liet weten dat die verbindingsstrook binnen schootsafstand van het leger ligt. Een rebellenwoordvoerder ontkende dat de enclave bijna in twee delen uiteen is gevallen.

Bij het begin van het Syrische offensief op 18 februari was het jihadistenbolwerk nog ruim 60 vierkante kilometer groot. Nu nog hooguit 30 vierkante kilometer. Rusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, heeft de rebellen gezegd dat ze samen met hun familie naar een ander gebied kunnen gaan dat onder controle van opstandelingen staat.

Hulpkonvooi

Het Internationale Rode Kruis heeft bekendgemaakt dat een hulpkonvooi dat de geplande aankomst van een konvooi met hulpgoederen op donderdag wordt uitgesteld, vanwege een lopende militaire actie van het Syrische regeringsleger.

Afgelopen maandag bereikte een ander konvooi het gebied aan de rand van Damascus wel, maar slaagden de hulpverleners er niet in het volledig uit te laden. Bovendien nam de Syrische regering de meeste medische voorraden in beslag. 

De Verenigde Naties vroegen het Syrische regime vervolgens om donderdag een staakt-het-vuren te respecteren.