Het Syrische leger en zijn bondgenoten hebben meer dan een derde van de opstandige enclave in Oost-Ghouta bij Damascus in handen sinds het begin van het grondoffensief een week geleden. Een konvooi met hulpgoederen voor de burgers in het gebied is maandag gearriveerd.

Het offensief van regeringsgezinde troepen gaat gepaard met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Die hebben sinds 18 februari het leven gekost aan ruim zevenhonderd mensen, onder wie veel kinderen, aldus het in Groot-Brittannië gevestigde observatorium.

Het Internationale Rode Kruis heeft maandag bekendgemaakt dat een konvooi van 46 vrachtwagens met hulpgoederen weer op weg is naar de belegerde enclave. Het konvooi heeft genoeg voedsel, medicatie en andere voorraden bij zich voor noodhulp aan 27.500 van de circa vierhonderdduizend inwoners die sinds 2013 vastzitten in het gebied.

Oorspronkelijk was het de bedoeling goederen voor zeventigduizend mensen te leveren, maar de Syrische regering perkte de omvang van de hulpzending in.

Een hooggeplaatste VN-medewerker die het hulpkonvooi vergezelt, zei tegen Reuters dat hij zich zorgen maakt over de veiligheid. "Ik ben niet heel blij om de luide artilleriebeschietingen om ons heen te horen."

Medisch

Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei maandag dat ambtenaren van de Syrische regering zo'n 70 procent van de medische goederen in de zending in beslag heeft genomen. Onder andere pakketten voor traumachirurgie en nierdialyse en insuline voor diabeten werden uit de vrachtwagens gehaald. 

Duizend doden in korte tijd in Oost-Ghouta: Dit is er aan de hand
47
Duizend doden in korte tijd in Oost-Ghouta: Dit is er aan de hand

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!