Het door de Russische en Syrische leiders voorgestelde tijdelijke bestand aan het front in Oost-Ghouta heeft iets meer dan een uur geduurd. Daarna begonnen de gevechten weer.

Overal in de door het Syrische leger belegerde streek Oost-Ghouta ten oosten van Damascus zwegen de wapens dinsdagmorgen, blijkt uit beelden van de Syrische staatstelevisie. Rond 11.00 uur begonnen de beschietingen tussen rebellen en het Syrische leger gesteund door de Russen echter weer.

Het Russische leger meldt dat de beschietingen vanuit Oost-Ghouta komen en gericht zijn op Damascus. Het Syrische leger schiet niet terug, volgens de Russen.

"De gevechten maken het onmogelijk voor ons om iets te doen", zegt een woordvoerder van de Verenigde Naties. "We hebben een echt een staakt-het-vuren van dertig dagen zoals afgesproken."

De pauze moest eigenlijk van 9.00 tot 14.00 uur duren zodat er hulp kon worden geboden aan de burgers in het sinds 2013 belegerde Oost-Ghouta.

Evacuatie

Het Kremlin had aangekondigd mensen te willen evacueren, maar dat is niet gelukt. Rusland zegt alle burgers die willen vluchten een veilige doortocht te garanderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten er zeker duizend zieke en gewonde mensen worden geëvacueerd.

Het is niet bekend of de strijdgroepen, die vooral uit soennitische extremisten bestaan, burgers wilden laten gaan. Moskou en Damascus hebben erop gewezen dat de strijders burgers als menselijk schild gebruiken en beelden van gewonde burgers verspreiden om internationaal sympathie te werven. Ook zijn veel mensen door de strijders gegijzeld.

Wapenstilstand

Zaterdag nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aan voor een wapenstilstand van dertig dagen in Syrië. De VN riep de strijdende partijen op om per direct alle vijandigheden te staken. Desondanks bleef het geweld in bepaalde plaatsen doorgaan, waaronder in Oost-Ghouta.

In de week daarvoor zijn naar schatting meer dan 530 mensen om het leven gekomen in Oost-Ghouta. De secretaris-generaal van de VN riep maandag de strijdende partijen nog op de wapenstilstand te respecteren.

"Oost-Ghouta kan niet wachten. Het is de hoogste tijd dat een einde komt aan deze hel op aarde", zei António Guterres tegen de Mensenrechtenraad van de VN. Volgens sommige schattingen zijn er nog vierhonderdduizend mensen in het gebied.