De secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft de strijdende partijen in Syrië opgeroepen een wapenstilstand in acht te nemen. Het bestand van zaterdag is inmiddels meerdere malen geschonden.

"Oost-Ghouta kan niet wachten. Het is de hoogste tijd dat een einde komt aan deze hel op aarde", aldus António Guterres tegen de Mensenrechtenraad van de VN.

De VN-veiligheidsraad nam zaterdag een resolutie aan voor een staakt-het-vuren van dertig dagen in Syrië. Toch zouden ook zondag weer bommen zijn gevallen op Oost-Ghouta, waar volgens de VN nog altijd honderdduizenden mensen wonen. Guterres zei dat VN-agentschappen klaar staan om gewonden te evacueren uit het gebied bij Damascus.

De afgelopen week vielen door zware beschietingen en bombardementen honderden doden in Oost-Ghouta. Regeringstroepen belegeren die rebellenenclave al jaren. De opstandelingen in Oost-Ghouta zouden op hun beurt hoofdstad Damascus bestoken.

Minder intensief

Volgens het in Groot-Brittannië gestationeerde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er zondag zeker veertien burgers omgekomen bij aanvallen. Dat zou het totale aantal doden in een week op 530 brengen. Het Observatorium meldt dat de bombardementen op zondag minder intensief waren dan de rest van afgelopen week.

De Duitse leider Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron verzochten de Russische president Vladimir Poetin zondag erop na te zien dat het bestand wordt nageleefd. Rusland kon vorige week op kritiek rekenen. Moskou zou de stemming over de nieuwe wapenstilstand hebben vertraagd.

Alarmerend

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zegt maandag dat de wapenstilstand pas ingaat als alle partijen het eens zijn over de voorwaarden. Volgens Lavrov is dat nu nog niet het geval.

De minister beschuldigt andere landen van het ondermijnen van het verdrag, door Syrië te beschuldigen van het gebruik van chemische wapens, terwijl volgens hem juist de militanten in Oost-Ghouta die gebruiken. Daarnaast zegt hij dat de door de Verenigde Staten geleide coalitie de wapenstilstand verbreekt door bombardementen uit te voeren.

Een woordvoerder van het Kremlin noemt de situatie in Oost-Ghouta "erg alarmerend". "De situatie is enorm gespannen omdat de terroristen doorgaan met vechten en burgers gijzelen", aldus de woordvoerder.

Ook op andere plaatsen in Syrië wordt nog steeds gevochten. Volgens het Observatorium zijn zeker 25 mensen omgekomen bij een luchtaanval van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. Gevechtsvliegtuigen zouden een nederzetting ten oosten van Deir ez-Zor hebben bestookt. Mogelijk zijn daarbij ook burgerdoden gevallen.