De Europese Unie roept de strijdende partijen rond de Syrische streek Oost-Ghouta op per direct een wapenstilstand in acht te nemen en humanitaire hulp toe te laten. 

De 28 lidstaten roepen de internationale gemeenschap, inclusief Rusland, op het verzoek van de VN voor zo’n staakt-het-vuren te steunen.

''De EU heeft zo langzamerhand geen woorden meer om de afschuwelijke gebeurtenissen te beschrijven die de mensen in Oost-Ghouta meemaken’’, staat in een verklaring.

''Het Syrische regime moet onmiddellijk stoppen zijn eigen mensen als doelwit te nemen. Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal om verder verlies van levens te voorkomen en het geweld te stoppen. Ongehinderde humanitaire toegang en de bescherming van burgers is een morele plicht en een urgente zaak.''

In een brief hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hun Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gevraagd een bestand te overwegen. 

Gevechten

In Oost-Ghouta vinden al de hele week heftige gevechten plaats tussen de Syrische rebellen en het leger van president Bashar al-Assad, gesteund door de Russen.

Bij die gevechten zijn al meer 426 mensen om het leven gekomen, onder wie 98 kinderen. De bewoners van dit deel van de stad zitten veelal vast in schuilkelders en kunnen geen kant op. Volgens Damascus en Moskou worden alleen militante rebellen aangevallen om te voorkomen dat zij op hun beurt weer aanvallen uitvoeren op Damascus.

Volgens lokale reddinswerkers wordt er echter ook geschoten op burgers en hulpverleners en regent het continu bommen.

Omsingeld

Het gebied rond de stad is al sinds 2013 omsingeld. Het is door Rusland, Iran en Turkije eerder al aangemerkt als terrein voor 'de-escalatie', dat wil zeggen een front waar een wapenstilstand zou kunnen komen tussen opstandelingen en troepen trouw aan president Assad.

Maar in het gebied zijn verscheidene groepen jihadisten actief die net als die van Islamitische Staat buiten een dergelijk bestand vallen. Deze extremisten zetten volgens Moskou de burgerbevolking in als menselijk schild.

Stemming

Vrijdagmiddag staat er in de VN-Veiligheidsraad een stemming op de planning over een wapenstilstand van dertig dagen voor de Syrische stad. Dit om noodhulp aan de zwaar getroffen inwoners mogelijk te maken.

Eerder op de dag gaf de Russiche minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov al aan dat Rusland open staat voor een ja-stem voor een bestand.