Syrische milities die het regime van president Assad steunen zijn de regio Afrin binnengetrokken. Daar gaan zij Koerdische YPG-strijders, die het Syrische gebied in handen hebben, helpen de grenzen te beschermen tegen het offensief van Turkije.

Dat heeft een commandant van regeringsgezinde troepen laten weten. In eerste instantie waren de troepen omgekeerd nadat Turkije ze had bestookt met granaten. Dat meldde Turkse en Syrische media dinsdagmiddag al.

De YPG heeft de regering Assad eerder opgeroepen troepen te sturen om de grenzen te beschermen. Dat gebeurde nadat de Turkse regering het offensief in het gebied had aangekondigd. Ankara wil voorkomen dat de Koerden een verbinding maken tussen de aan Turkije grenzende enclave Afrin en het grotere Koerdische gebied ten oosten daarvan.

Soldaten

Vooralsnog lijken het vooral aan het Syrische leger gelieerde milities te zijn, maar niet het leger zelf. De troepen werden verwelkomd door de YPG. 

Een woordvoerder van de Koerden zei in een verklaring dat de Syrische regering zijn plicht doet door manschappen te sturen. "Die worden ingezet aan de grens en gaan deelnemen aan het verdedigen van de eenheid van het Syrische grondgebied.''

De belegering van de stad Afrin gaat volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan binnenkort beginnen. "Hierdoor wordt hulp van buitenaf afgesneden. De terroristen zullen een hoge prijs betalen."

Inval

Het Turkse leger is eind januari het noordwesten van Syrië binnengevallen om de YPG, die door de Turken wordt gezien als een verlengstuk van de verboden PKK, te verdrijven. De Turken willen voorkomen dat Koerdische organisaties daar de macht grijpen om zo in het gebied een Koerdische staat te vestigen.

De strijd in Afrin gaat gepaard met stevige gevechten. Zo worden er luchtaanvallen uitgevoerd en is er van beide strijdende partijen veel militair materieel aanwezig in het gebied. Naar verluidt zijn duizenden burgers op de vlucht geslagen door de onrustige situatie.