Turkije heeft de afgelopen week meer dan driehonderd mensen opgepakt die op sociale media kritiek hadden geuit op de inval van Turkije in Syrië. Het gaat vooral om journalisten, politici en mensenrechtenactivisten.

Het Turkse leger wil een 'veilige zone’ instellen uit angst voor Koerdische milities.

President Tayyip Erdogan had eerder al gewaarschuwd critici die zich online zouden roeren te arresteren. De 311 aangehouden Turken worden verdacht van het  "verspreiden van terroristische propaganda".

Turkije ziet de Koerdische milities in het gebied als verlengstukken van de verboden PKK. Ankara zegt terroristen te willen verdrijven uit het grensgebied.

Amerikaanse troepen

Turkije begon vorige weekend een offensief tegen de Syrische Koerden in de grensregio Afrin. Erdogan herhaalde woensdag dat de operatie zal worden uitgebreid naar de stad Manbij.

De Verenigde Staten zijn vooralsnog niet van plan hun manschappen terug te trekken uit Manbij, zoals Turkije heeft geëist. ''Dat is niet iets wat we overwegen'', zei de Amerikaanse generaal Joseph Votel volgens CNN.

Amerikaanse manschappen patrouilleren openlijk bij Manbij, zeiden twee Amerikaanse defensiefunctionarissen eerder deze maand. Dat moet voorkomen dat conflicten ontstaan. De bronnen stelden dat door Turkije gesteunde opstandelingen herhaaldelijk hebben geschoten op de Amerikanen.

Doden en gewonden

Raketten vanuit Syrië zorgden in een tegenreactie voor tientallen gewonden en ook doden in het grensgebied in Turkije.

De Koerdische autoriteiten in de regio Afrin hebben een beroep gedaan op het Syrische regime. Dat moet ''de grenzen met Turkije beschermen tegen aanvallen van de Turkse bezetter'', vindt het regiobestuur.