De VS is bereid Turkije te helpen met de "legitieme zorgen" van dat land over de nationale veiligheid vanwege de situatie in Noord-Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, maandag gezegd.

Tillerson reageerde tijdens een bezoek aan Londen op de Turkse militaire invasie van de noordelijke Syrische regio Afrin afgelopen weekeinde, meldt de BBC. Volgens de Amerikaanse minister heeft Turkije het recht zich te verdedigen tegen terroristen. 

Hij sloot zich aan bij verschillende andere Westerse landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, die beide partijen in het conflict oproepen tot terughoudendheid.

Ankara heeft Washington al laten weten alleen bereid te zijn tot medewerking als de VS stopt met het verlenen van steun aan de Koerdische YPG-militie. Die groep streed in de afgelopen jaren tegen Islamitische Staat in Syrië.

Het Turkse leger vecht in Noord-Syrië tegen de YPG, die er de Turkse regering van wordt beticht tot dezelfde organisatie te behoren als de Koerdische PKK in Turkije.

Turkse leger bestookt Syrisch-Koerdische milities
69
Turkse leger bestookt Syrisch-Koerdische milities

Burgerdoden

Duizenden burgers in Afrin zouden proberen te vluchten voor het Turkse offensief, dat afgelopen zaterdag begon met luchtaanvallen en werd gevolgd door een opmars van infanterie en tanks. 

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie van activisten die de conflicten in Syrië op de voet volgt, heeft sinds het begin van het offensief melding gemaakt van de dood van 54 strijders, onder wie 26 Koerden en negentien pro-Turkse rebellen. Ook zouden er 22 burger zijn gesneuveld door Turkse bombardementen en artilleriebeschietingen en twee door Koerdische beschietingen. De Turkse regering ontkent dat er burgerdoden zijn gevallen.