Turkse aanvallen op de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië zouden zaterdag en zondag aan zeker achttien burgers het leven hebben gekost, zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Onder de slachtoffers zouden zich ook kinderen bevinden.

In totaal zouden tijdens het weekend achttien burgers zijn omgekomen. Tientallen mensen zouden gewond zijn geraakt.

AFP schrijft dit op gezag van het Observatorium, een actiegroep die de strijd intensief volgt. De meeste slachtoffers vielen in het dorp Jibra, in het zuidoosten van Afrin.

De Turkse strijdkrachten zijn vrijdag begonnen met 'Operatie Olijftak’. Na Afrin twee dagen te hebben bestookt, staken Turkse grondtroepen zondag de grens over om de Koerden te verdrijven. De Turken eisen een 'veilige zone’ van 30 kilometer in de grensstreek. In dit gebied zouden zich geen Koerden mogen bevinden.

In reactie op het Turkse offensief worden Turkse grenssteden en -dorpen vanuit Syrië bestookt met raketten. Zes projectielen troffen zondag het stadje Reynhanli. Volgens de burgemeester kwam daarbij een Syrische vluchteling om het leven en raakten 32 mensen gewond. Bij een soortgelijke raketaanval op de stad Kilis vielen geen slachtoffers.

Terroristenleger

Turkije ontkent dat er burgerslachtoffers zijn gevallen. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zijn dat "progandanonsens en leugens zonder feitelijke basis". 

Het land stelt dat de Syrische Koerden en de YPG zouden samenwerken met de Turkse Koerden van de PKK en spreekt van een "terroristenleger".

De YPG heeft de afgelopen jaren met steun van onder andere de VS gevochten tegen Islamitische Staat.

Veiligheidsraad

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat weten te hopen dat het offensief kort zal duren. De Syrische Koerden stellen op hun beurt dat zij de aanvallen van de Turkse strijdkrachten allemaal hebben afgeslagen.

Frankrijk wil een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de situatie in Syrië. Iran heeft Turkije opgeroepen snel te stoppen met de militaire acties. Het Turkse handelen zou namelijk "terroristische organisaties" kunnen helpen, meldt staatspersbureau IRNA.