De Turkse strijdkrachten hebben ook zaterdag Koerdische posities bestookt in de Syrische regio Afrin. Het leger zegt schuilplaatsen te hebben verwoest van Syrisch-Koerdische milities die zich Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen.

Het Turkse leger wijst in een verklaring met een beschuldigende vinger naar de Koerdische strijders. Zij zouden Turkse posities onder vuur hebben genomen. Het Turkse optreden blijft dan ook ''binnen de grenzen van legitieme zelfverdediging'', citeert staatspersbureau Anadolu uit een bericht van de legerleiding.

De Turkse minister van Defensie, Nurettin Canikli, zei vrijdag dat de operatie tegen de Koerdische milities ''feitelijk is begonnen'' doordat al beschietingen worden uitgevoerd. De YPG zei toen dat vele tientallen projectielen zijn afgevuurd op dorpen.

Ankara ziet de Syrisch-Koerdische militie YPG als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging.

De YPG en wat niet-Koerdische bondgenoten in het noorden en oosten van Syrië hebben met Amerikaanse hulp ook een gezamenlijke militie die Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) heet. Ze zijn onder meer actief in een groot stuk Syrië op de linkeroever van de Eufraat, grofweg van de Turkse en van de Iraakse grens tot aan de rivier.