De Syrische regeringsdelegatie die deelneemt aan het door de Verenigde Naties georganiseerde vredesoverleg in Genève vertrekt woensdag pas naar de Zwitserse stad. Dat is uit kringen van de VN en de Syrische regering vernomen.

De onderhandelaars van de Syrische regering en oppositiepartijen krijgen in Genève voor het eerst de kans om direct met elkaar te spreken. Het is nog niet bekend of de onderhandelaars van dat aanbod gebruik zullen maken. 

De afgevaardigden van de Syrische regering doen alleen vrijdag mee aan gesprekken. Dat is afgesproken met de speciale Syrië-gezant van de VN, Staffan de Mistura. Het overleg had eigenlijk dinsdag moeten beginnen.

Het wordt al de achtste ronde van het Geneefse vredesoverleg over de in 2011 begonnen Syrische burgeroorlog. Tot op heden hebben de gesprekken geen vruchten af geworpen.

De leiders van Rusland, Turkije en Iran riepen vorige week op tot de vorming van een Syrisch 'volkscongres' als eerste stap op weg naar een dialoog. Aan het congres zou een breed scala aan mensen uit de samenleving moeten meedoen.