Rusland vermindert zijn militaire inzet in Syrië. Het hoofd van de generale staf, Valeri Gerasimov, zei donderdag dat de reductie waarschijnlijk ''aanzienlijk'' zal zijn. Het terugtrekken van Russische troepen zou nog voor het einde van het jaar kunnen beginnen.

Het ministerie van Defensie in Moskou meldde donderdag ook dat Russische langeafstandsbommenwerpers doelen van Islamitische Staat in de Syrische provincie Deir al-Zor hebben bestookt. De terreurorganisatie is inmiddels verdreven uit alle belangrijke steden in Syrië en Irak.

De Russische militaire inzet in Syrië richt zich ook op andere rebellengroeperingen die strijden tegen de Syrische regering van president Bashar al-Assad. Volgens deskundigen heeft Assad in de afgelopen twee jaar op militair gebied de overhand weten te krijgen dankzij de Russische steun.

Onderhandelingen

Op dinsdag 5 december begint in Genève een nieuwe ronde vredesbesprekingen onder toezicht van de Verenigde Naties. Donderdag kondigde een coalitie van Syrische oppositiegroepen na overleg in de Saudische hoofdstad Riyadh aan dat Assad als het aan hen ligt geen rol krijgt bij een politieke overgang als deel van het VN-vredesproces.