Het zogenoemde kalifaat van Islamitische Staat (IS) in Syrië is nog verder afgebrokkeld. Het regeringsleger en bondgenoten van het regime hebben de plaats Albu Kamal volledig in handen gekregen, meldt een militair nieuwsagentschap van Hezbollah.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat door de strijd om Albu Kamal circa dertig militairen uit het regeringsleger zijn omgekomen en ongeveer vijftig IS-strijders zijn gedood.

Volgens het Observatorium hebben de meeste IS-strijders zich teruggetrokken uit de plaats. Er zou nog wel worden gevochten aan de buitenrand van Albu Kamal, dat vlakbij de grens met Irak ligt.

Het Syrische leger verklaarde eerder deze maand al Albu Kamal te hebben veroverd. De jihadisten lanceerden daarop een tegenaanval. Ze gebruikten daarbij slapende cellen in de plaats. Hezbollah, een bondgenoot van het regime, meldde zondag dat IS weer is verdreven uit "zijn laatste bolwerk op Syrisch grondgebied".

Albu Kamal was strategisch belangrijk, omdat het IS-gebieden in Syrië en Irak met elkaar verbond. Iraakse militairen verdreven IS eerder al uit Rawa, naar verluidt de laatste Iraakse plaats die de extremisten nog in handen hadden. Het kalifaat bestaat in Syrië voor zover bekend alleen nog uit een paar dorpjes aan de Eufraat, stukken woestijn en geïsoleerde gebieden in andere delen van het land.