Syrische milities die worden geleid door de Verenigde Staten zijn de laatste slag om Raqqa begonnen. Het doel is de paar overgebleven verzetshaarden van Islamitische Staat (IS) in de voormalige hoofdstad van het kalifaat zo snel mogelijk op te ruimen.

"De strijd gaat door totdat de hele stad ook vrij is van de terroristen die weigerden zich over te geven, inclusief de buitenlanders", verklaarde een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). 

Naar schatting zijn in de stad nog tweehonderd tot driehonderd IS-strijders. Het zou voornamelijk gaan om buitenlanders. 

De SDF liet eerder weten dat in de nacht van zaterdag op zondag een IS-konvooi, met behalve 275 jihadisten ook zo'n vierhonderd burgers, de stad heeft kunnen verlaten. Tot deze aftocht is besloten om de herovering van Raqqa te bespoedigen.

Bombardementen

Eind augustus had er ook een evacuatie plaats van IS-strijders uit een gebied aan de grens van Syrië en Libanon. Toen dat konvooi op weg ging naar IS-gebied in het oosten van Syrië bombardeerden vliegtuigen van de coalitie wegen en bruggen om ze tegen te houden.

De Koerdische YPG-militie, een van de machtigste groepen binnen de SDF, verwacht dat Raqqa op korte termijn zal vallen. "De stad kan vandaag of morgen al bevrijd zijn", zei een woordvoerder zaterdag.