Door klaarblijkelijk gecoördineerde aanslagen in de Syrische hoofdstad Damascus zijn maandag zeker elf mensen om het leven gekomen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Gezien het grote aantal gewonden, van wie er verscheidene slecht aan toe zijn, bestaat de vrees dat het dodental nog verder oploopt.

In het centraal gelegen stadsdeel al-Midan hadden zeker drie explosies plaats: een van een autobom en twee door zelfmoordterroristen. Deze bliezen zich volgens het Syrisch ministerie van Binnenlandse Zaken op voor een politiebureau. Behalve burgers kwamen daardoor ook agenten om. Een derde drong het gebouw binnen en werd daar door bewakers doodgeschoten.

Het staatspersbureau Sana sprak van "terroristische" daden maar de verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist. Aanslagen in Damascus zijn niet aan de orde van de dag, maar als er iets gebeurt zijn de gevolgen meestal ernstig.

In juli kwamen twintig mensen om door een autobom. In maart waren verschillende aanslagen op sjiitische doelen met respectievelijk zeker veertig en 74 doden. Die werden toen geclaimd door IS en een aan al-Qaeda gelieerde groepering.