'Wederopbouw in Syrië pas mogelijk als zicht is op vertrek Assad'

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad hebben dinsdag gezegd dat ze de wederopbouw van Syrië niet zullen steunen, tenzij er een politieke overgang "weg van Assad" is.

Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, maandagavond (Amerikaanse tijd) gezegd na een bijeenkomst van de 'Vrienden van Syrië', een bondgenootschap van veertien voornamelijk Westerse landen en Arabische Golfstaten. Die vond plaats in New York, waar dinsdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties begint.

"We geloven dat het opstarten van een politiek proces de enige weg voorwaarts is, en om duidelijk te te maken aan de Iraniërs, Russen en het regime van Assad dat wij, een eensgezinde groep, de wederopbouw van Syrië niet zullen steunen totdat er zo'n politiek proces is", aldus Johnson, die daaraan toevoegde dat dit "een overgang weg van Assad" inhoudt.

Machtsbalans

De machtsbalans in de oorlog veranderde toen Rusland zich in 2015 militair aan de zijde van Assad schaarde. De Syrische president wordt ook gesteund door Iran en de terroristische organisatie Hezbollah uit Libanon.

De gematigde Syrische oppositie wordt beschouwd als op sterven na dood en de Verenigde Staten hebben zich grotendeels teruggetrokken uit de diplomatieke inspanningen om een vredesakkoord te bereiken. 

De vorige grote internationale poging om de oorlog tot een einde te brengen liep in 2016 stuk, nadat het Syrische regeringsleger de strategisch belangrijke stad Aleppo veroverde op de rebellen.

Deëscalatie

Sindsdien werken Rusland, Turkije en Iran in de Kazachstaanse hoofdstad Astana aan het verminderen van het geweld in Syrië door zogeheten 'deëscalatiezones' te scheppen, waar niet wordt gevochten. Die onderhandelingen gaan echter niet om een lange-termijnoplossing voor het conflict.

Lees meer over:
Tip de redactie