De verschillende strijdende partijen in het zuidwesten van Syrië lijken zich vooralsnog te houden aan een staakt-het-vuren dat zaterdag overeengekomen werd door Rusland en de Verenigde Staten tijdens overleggen op de G20-top in Hamburg. 

Het staakt het vuren is zondagochtend om 9.00 uur lokale tijd ingegaan. Tegen 17.00 uur op zondag, waren er geen meldingen van gevechten in de regio. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten noemt de situatie "kalm".

Het staakt-het-vuren is de meest recente poging van de internationale gemeenschap om vrede te stichten in het al zes jaar door oorlog geteisterde Syrië. Het akkoord is het resultaat van onderhandelingen tussen Rusland, Verenigde Staten en Jordanië en heeft als doel tot bestendige vrede te komen.

De Syrische regering heeft zondag laten weten tevreden te zijn met het bereikte staakt-het-vuren. "Wij verwelkomen elke stap die een vreedzame oplossing voor het conflict dicterbij brengt", meldt de regering in een verklaring.

De wapens werden al eerder enkele malen neergelegd, maar die bestanden bleken broos. Ondanks de relatieve rust, is het nu ook weer de vraag hoe lang de rebellen en het Syrische regeringsleger het staakt-het-vuren respecteren.