VS ontdekt voorbereidingen gifgasaanval Syrië en waarschuwt Assad

Het Witte Huis heeft harde woorden geuit richting de Syrische president Bashar al-Assad, nadat het "potentiele voorbereidingen" heeft ontdekt voor een mogelijk nieuwe gifgasaanval van Syrië. "Als meneer Assad nogmaals een massamoord pleegt met chemische wapens zal hij daarvoor boeten." 

In een schriftelijke verklaring stelde Washington dat Amerikaanse inlichtingendiensten mogelijke voorbereidingen op een nieuwe gifgasaanval van het regime van Assad hebben ontdekt. Volgens de informatie zou de chemische aanval voor vele onschuldige doden zorgen, waaronder kinderen.

"Zoals we eerder hebben gezegd, zijn de Verenigde Staten in Syrië om Islamitische Staat (IS) te elimineren. Mocht het echter zo zijn, dat Assad besluit om weer een gifgasaanval uit te voeren dan zal hij en zijn leger een hoge prijs betalen", aldus het Witte Huis.

De voorbereidingsactiviteiten die de VS heeft ontdekt zouden overeenkomen met de voorbereidingen dat Syrië trof voorafgaand aan de gifgasaanval van 4 april. 

Reactie 

Toen kwamen bij een aanval met gifgas zeker zeventig burgers om in de door rebellen gecontroleerde stad Khan Sheikhoun. President Trump beval als reactie daarop een aanval met raketten op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat. 

De ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, zette de waarschuwing van het Witte Huis maandag via Twitter kracht bij. "De schuld van elke verdere aanval op het volk van Syrië zal bij Assad worden neergelegd, maar ook bij Rusland en Iran die hem helpen zijn eigen mensen te vermoorden."

Sinds de aanval in april, hebben de Amerikanen herhaaldelijk door Iran gesteunde milities onder vuur genomen en zelfs een drone neergehaald. Deze maand schoot een Amerikaanse straaljager een Syrisch gevechtstoestel uit de lucht. Daarop waarschuwde Rusland dat toestellen van de door de VS geleide coalitie ten westen van de Eufraat als vijandig worden beschouwd.

Lees meer over:
Tip de redactie