Zo'n 10.000 burgers hebben ten noorden van de officieuze IS-hoofdstad Raqqa een veilig heenkomen gezocht in een kamp. De vluchtelingen zouden vrezen dat de Syrische stad binnenkort verandert in een slagveld en wijken uit naar het nabijgelegen dorp Ain Issa.

Inwoners die Raqqa willen ontvluchten lopen grote risico's. Toch blijken veel mensen bereid te zijn de mijnenvelden en vijandige strijders in de omgeving te trotseren. ''Het is geen massale uittocht, maar iedere dag arriveren ongeveer achthonderd mensen in Ain Issa'', zei arts Natalie Roberts van Artsen zonder Grenzen na haar recente terugkeer uit de regio.

Door de VS gesteunde opstandelingen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) runnen het kamp dat was bedoeld voor ongeveer zesduizend personen. Dat het aanwezige aantal vluchtelingen veel hoger is dan voorzien, komt volgens Roberts onder meer doordat veel mensen nergens anders terechtkunnen.

Het is onduidelijk hoeveel burgers zijn achtergebleven in Raqqa. De overwegend Koerdische SDF-beweging is de stad tot op 3 kilometer genaderd. Een SDF-commandant sprak eerder deze maand de verwachting uit dat de aanval op het IS-bolwerk aan het begin van de zomer begint.