VS beschuldigt Syrisch regime van bouwen crematorium bij gevangenis

De Verenigde Staten hebben bewijs dat het Syrische regime een crematorium heeft gebouwd bij een grote militaire gevangenis buiten de hoofdstad Damascus om lichamen van gevangenen te laten verdwijnen.

Dat zei Stuart Jones, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor het Nabije Oosten, maandag.

President Bashar al-Assad zou hebben toegestaan dat in de gevangenis duizenden gevangenen massaal zijn opgehangen tijdens de al zes jaar durende burgeroorlog.

"Volgens betrouwbare bronnen zijn veel lichamen ook gedumpt in massagraven", vertelde Jones op een briefing aan de media. "We geloven nu dat het Syrische regime een crematorium heeft geïnstalleerd in het Sednaya-gevangeniscomplex dat de lichamen van gedetineerden zonder weinig bewijsmateriaal laat verdwijnen.'' Het crematorium wordt gebruikt om massamoorden in de gevangenis te verdoezelen, aldus Jones.

De-escalatie-zones

Amnesty International meldde in februari dat gemiddeld twintig tot vijftig mensen per week in de Sednaya-gevangenis werden opgehangen. Tussen 5.000 en 13.000 mensen werden er geëxecuteerd in de eerste vier jaar na de opstand die tot de burgeroorlog leidde.

Jones was ook niet optimistisch over een overeenkomst om 'de-escalatie-zones'' in Syrië in te stellen in een poging het geweld te verminderen en levens te redden. De overeenkomst kwam via Rusland tot stand met steun van Iran en Turkije. "In het licht van de voorbije akkoorden over een staakt-het-vuren hebben we reden om sceptisch te zijn."

Lees meer over:
Tip de redactie