Coalitie verovert strategisch gelegen Tabqa-dam op IS

De door de Verenigde Staten gesteunde coalitie van Syrische rebellen hebben de Tabqa-dam en de gelijknamige stad veroverd op Islamitische Staat.

Dat hebben de woordvoerders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) woensdag laten weten.

De Tabqa-dam is een belangrijk strategisch doelwit in de militaire campagne tegen de Syrische stad Raqqa. Tabqa ligt ongeveer veertig kilometer ten westen van de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

De SDF, waarin ook de Syrisch-Koerdische YPG geallieerd zijn, veroverde eind maart een voormalig militair vliegveld bij Tabqa. Begin april wist de coalitie nog een grote tegenaanval van IS bij de stuwdam af te slaan.

Turkije

De verovering van de stuwdam volgt een dag nadat de Amerikaanse president Donald Trump toestemming gaf om de YPG te bewapenen. De bevoorrading volgt op de voorbereiding om Raqqa te heroveren op IS.

Het besluit volgt ondanks felle tegenstand van Turkije. Het land wil juist dat de VS hun militaire steun aan de YPG opschorten. Het land beschouwt de YPG als een deel van de Koerdische Arbeidersbeweging (PKK), waarmee het al drie decennia in een gewapende strijd is verwikkeld.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep de VS woensdag per direct op om de beslissing om de YPG te bewapenen, terug te draaien. Volgens het Pentagon is de YPG "de enige grondtroepenmacht die kans heeft om in de nabije toekomst Raqqa te veroveren".

Tip de redactie