VS bewapent Syrisch-Koerdische YPG voor offensief op Raqqa

De Amerikaanse president Donald Trump heeft toestemming gegeven om de Syrisch-Koerdische beweging YPG te bewapenen. De bevoorrading volgt op de voorbereiding van de Koerdische strijders om het IS-bolwerk Raqqa te heroveren op Islamitische Staat.

Het besluit werd maandag door Trump genomen, aldus twee hooggeplaatste functionarissen tegen NBC News.

Beide bronnen konden niet duidelijk maken wat voor materiaal naar de YPG gaat, maar naar verwachting gaat het om onder meer geweren, ammunitie, gepantserde voertuigen, communicatiemiddelen en bulldozers. Ook is onduidelijk wanneer er begonnen kan worden met de bevoorrading.

De stad is sinds 2014 in handen van de terroristische beweging IS. Volgens de VS moet rekening gehouden worden met een "lange en moeilijke" strijd zodra de stad wordt aangevallen. De YPG is volgens het Pentagon tevens "de enige grondtroepenmacht is die kans heeft om in de nabije toekomst Raqqa te veroveren".

Turkije

Het besluit volgt ondanks felle tegenstand van Turkije. Het land wil juist dat de VS hun militaire steun aan de Syrisch-Koerdische YPG opschorten. Het land beschouwt de YPG als een deel van de Koerdische Arbeidersbeweging (PKK), waarmee het al drie decennia in een gewapende strijd is verwikkeld.

De YPG strijdt vooral in het noorden van Syrië tegen IS, net als het regeringsleger, Rusland en westerse landen, waaronder de VS en Nederland. De beweging is echter ook tegen het regime van de Syrische president Assad. Turkije voert op haar beurt weer aanvallen uit op de Koerdische milities van de PKK en de YPG en beschouwt hen als terroristen.

De Turken zien daarom liever dat de VS voor het offensief gebruikmaken van Arabische Syrische rebellengroepen die door Ankara worden gesteund. Ze voeren daarbij aan dat Raqqa een overwegend Arabische stad is, maar de regering van de VS twijfelt aan de omvang en de training van de aan Turkije gelieerde strijdgroepen.

Een ontmoeting tussen Trump en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan staat voor later in mei op het programma.

Animatie door In60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie