Syrische rebellen hebben hun deelname aan vredesgesprekken in Astana opgeschort. Ze doen dat in reactie op aanvallen die volgens hen door de regeringstroepen van president Bashar al-Assad worden uitgevoerd.

Zo lang de aanvallen voortduren, blijven de onderhandelaars van de rebellen weg, aldus een woordvoerder. De speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura zei dat de gesprekken doorgaan en dat alle partijen worden verwacht.

Ook de Kazachse minister van Buitenlandse Zaken verwacht dat de Syrische oppositie donderdag weer aan tafel zal zitten. 

Syrische activisten hebben diverse aanvallen op ziekenhuizen gemeld die systematisch door het regeringslegers zouden worden uitgevoerd.

Het overleg over de oorlog in Syrië in de Kazachse hoofdstad is op initiatief van Rusland, Turkije en Iran. Eerdere rondes van de vredesbesprekingen liepen op niets uit.

In een telefoongesprek zijn de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin dinsdag overeengekomen dat beide landen er alles aan zullen doen om het geweld in Syrië te beëindigen. Het was het eerste gesprek tussen beide leiders sinds de Verenigde Staten een luchtaanval had uitgevoerd in Syrië.