Turkije heeft in Syrië en Irak luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de door de VS gesteunde milities van de Koerdische YPG en de PKK. Daardoor zijn zeker achttien strijders van de YPG om het leven gekomen, aldus het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

Het Turkse leger maakte dinsdagavond bekend zeventig strijders van groepen gelieerd aan de PKK te hebben gedood. 

Koerdische bronnen meldden dat ook per abuis Peshmerga in Irak werden aangevallen en dat daardoor vijf mensen omkwamen.

Volgens Turkije dringen terroristen vanuit Syrië en Irak het land binnen. Zij brengen wapens en explosieven Turkije in en plegen aanslagen. Door de aanvallen moeten die lijnen worden doorbroken.

YPG is in Syrië de belangrijkste partner van het Westen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Turkije ziet in de milities een verlengstuk van de verboden PKK.

De aanvallen concentreerden zich op de regio Sinjar, op de grens tussen Irak en Turkije, waar de PKK zich sinds 2015 voornamelijk ophoudt. 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dinsdagavond dat Turkije niet zal toestaan dat Sinjar een basis voor de PKK wordt. De militaire operaties in Irak en Noord-Syrië zullen volgens Erdogan voortduren "totdat de laatste terrorist is gedood".

Vredesgesprekken

De interne strijd die Erdogan voert met Koerdische milities bemoelijkt de vredesgesprekken over Syrië. Turkije, een tegenstander van de Syrische president Assad, weigert om met de YPG om de tafel te zitten. Westerse bondgenoten praten echter wel met de Koerden.

Een politieke oplossing voor de oorlog in Syrië is onmogelijk zolang Assad nog in het zadel zit, benadrukte Erdogan dinsdagavond opnieuw.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op de Turkse aanvallen door "diepe zorgen" te uiten en op te merken dat de militaire acties niet waren kortgesloten met de coalitie die in de betrokken gebieden vecht tegen Islamitische Staat (IS).

De PKK voert geregeld aanslagen uit in het zuidoosten van Turkije, waar de beweging veel steun geniet. President Erdogan treedt hard op tegen de verboden organisatie en probeert de Koerdische milities ook buiten de Turkse grenzen uit te schakelen.