De eerste fase van de evacuaties van Syriërs in belegerde gebieden is vrijdag afgerond. Ruim 11.000 mensen zijn inmiddels overgebracht naar veiligere gebieden, zeggen Syrische staatsmedia en de rebellen.

De evacuaties maken onderdeel uit van een afspraak tussen rebellerende groeperingen en de Syrische overheid.

Burgers en regeringsgezinde strijders uit sjiitische dorpen worden met bussen naar het door de regering gecontroleerde Aleppo gebracht, terwijl opstandelingen uit de plaatsen Zabadani en Madaya bij Damascus naar rebellengebied worden vervoerd.

De evacuaties gingen niet zonder problemen. Vorige week zaterdag werden de evacuaties stilgelegd na een bloedige aanslag op een konvooi. Daarbij kwamen ten minste 126 evacués uit al-Fouah en Kafraya om het leven. Woensdag werden de evacuaties weer hervat.

Druk

De overeenkomst tussen de rebellen en de Syrische regering kwam onder druk van Iran en Qatar tot stand. Onderdeel van de evacuaties is de vrijlating van 26 gegijzelde Qatarezen, waaronder leden van de koninklijke familie, door sjiitische milities in Irak.

Naast de 11.000 al geëvacueerde Syriërs zullen de komende zestig dagen nog eens bijna 20.000 mensen worden overgebracht naar veiligere gebieden. Het is een van de grootste volksverhuizingen in Syrië. Het land is al ruim 5,5 jaar in een burgeroorlog verwikkeld.