Het dodental als gevolg van de bomaanslag op een Syrisch buskonvooi in een voorstad van Aleppo is opgelopen tot minstens 126. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zondag.

Er zijn 68 kinderen onder de doden. Het in Groot-Brittannië gevestigde observatorium verwacht dat het dodental nog verder zal stijgen.

Volgens Syrische staatsmedia blies een zelfmoordterrorist zichzelf zaterdag bij de wachtende bussen op in een auto. In de bussen zaten mensen die uit door rebellen belegerde plaatsen werden geëvacueerd.

De karavaan van 75 bussen en ongeveer twintig ambulances, die vrijdag met in totaal vijfduizend voornamelijk sjiitische passagiers op weg was gegaan, werd ten westen van Aleppo opgehouden.

Er vielen ook tientallen gewonden, van wie verscheidene ernstig. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.

Uitwisseling

De afspraak was dat tegelijkertijd ook enkele duizenden soennitische inwoners van twee plaatsen die door troepen en bondgenoten van de Syrische president Assad werden belaagd in veiligheid zouden worden gebracht.

Het Observatorium meldde dat de evacués uit Zabadani, een stad niet ver van Damascus die betrokken was bij de uitwisseling, moesten wachten op toestemming voor hun aftocht.

Ook burgers en militanten uit Madaya die weg mochten, kregen te maken met oponthoud. Zij strandden in al-Ramousah, ook bij Aleppo en maar enkele kilometers van de plek van de aanslag, op weg naar een verblijfplaats in de provincie Idlib. Daar maken de rebellen nog de dienst uit.

Verscheurd land

Zaterdagavond mochten, nadat de gewonden naar een ziekenhuis waren gebracht, bussen van de verzamelplaats die werd getroffen door de aanslag toch doorrijden naar gebied dat onder controle is van de regering. Dat meldden de Syrische staatsmedia. Ook de opstandelingen en hun familie konden hun reis vervolgen.

De terreurdaad, de verwarring en het onderlinge wantrouwen maakten echter eens te meer duidelijk hoe gecompliceerd de situatie in het door oorlog verscheurde land is.