Bij de uitwisseling van soennieten en sjiieten in Syrië is zaterdagmiddag een bomaanslag gepleegd. Een zelfmoordterrorist zou zichzelf in een auto hebben opgeblazen tussen bussen met geëvacueerden nabij Aleppo.

Zeker 43 mensen zijn omgekomen bij de aanslag, aldus de Syrische staatsmedia. In de bussen zaten sjiietische burgers en strijders uit de dorpen al-Foua en Kafraya, in het noorden van Syrië. 

De bomaanslag vond plaats toen de bussen stonden te wachten op toegang tot Aleppo. Rebellen weigerden echter die toegang te verschaffen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Zaterdag rond 19.15 uur (Nederlandse tijd) werd de doorgang vrijgegeven voor de bussen, melden lokale media.

Sjiieten

De regering van president Bashar al-Assad en groepen rebellen waren tot de uitwisseling gekomen onder druk van Qatar en Iran. Dorpen in de verschillende delen van het land vallen onder de regeling, waarbij de regeringsgezinde sjiieten worden geruild voor hoofdzakelijk soennitische rebellen. 

De uitwisseling die vrijdag begon verliep al moeizaam. Duizenden Syriërs kwamen vast te zitten, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Soennitische rebellen en families uit het dorpje Zabadani, ten noordwesten van Damascus, mochten hun dorp niet verlaten van de sjiieten.