De Amerikaanse president Donald Trump is bereid toestemming te geven voor nieuwe aanvallen op Syrië als er opnieuw chemische wapens worden ingezet tegen burgers in dat land. Dat meldde het Witte Huis maandag.

De VS bombardeerde vrijdag een Syrische luchtmachtbasis als reactie op een vermeende chemische aanval eerder die week op burgers. Daarbij werd volgens de VS twintig procent van de Syrische luchtmacht vernietigd. Ook zijn brandstofpunten en een start- en landingsbaan getroffen.

De Amerikaanse aanval werd scherp veroordeeld door Rusland en Iran. Moskou en Teheran waarschuwden dat ze hard zullen terugslaan als de VS hun bondgenoot Syrië opnieuw aanvallen.

Als reactie op de Amerikaanse aanval op de luchtmachtbasis besloot Rusland het akkoord met de VS op te heffen waarmee het militair luchtverkeer boven Syrië wordt gecoördineerd. Deze hotline moest ervoor zorgen dat er geen ongelukken gebeurden tussen Amerikaanse en Russische jagers.

Samenwerken

Het Amerikaanse leger heeft aangegeven nog steeds militair te kunnen samenwerken met Rusland in het luchtruim boven Syrië. Hoe dat gaat, is niet bekend.

De Syrische president Bashar al-Assad blijft ontkennen achter de vermeende gifgasaanval van vorige week dinsdag te zitten.

Drone

Een hoge Amerikaanse functionaris zegt dat de VS tot de conclusie is gekomen dat Rusland op voorhand wist van de gifgasaanval, meldt AP.

Volgens de bron die anoniem wenst te blijven, vloog een Russische drone over een ziekenhuis terwijl op de grond slachtoffers van de chemische aanval werden behandeld. Uren nadat de drone verdwenen was, werd dit ziekenhuis door een Russisch gevechtsvliegtuig gebombardeerd. De Amerikanen menen dat de Russen dit deden om een dekmantel te creëren voor het gebruik van chemische wapens.

Eerder zeiden de Amerikanen nog niet zeker te weten of de drone en het gevechtsvliegtuig van Rusland of Syrië waren.

'Meeste landen hebben geen voorraad medicijnen voor gifgas'
'Meeste landen hebben geen voorraad medicijnen voor gifgas'