De Verenigde Staten hebben hun militaire activiteiten in Syrië aangepast om de Amerikaanse troepen in het land beter te beschermen. Dat gebeurde volgens Amerikaanse functionarissen in de nasleep van de raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis.

De bronnen wilden niet in detail treden over de aard van de genomen maatregelen. Een functionaris, die anoniem wilde blijven, benadrukte dat de strijd tegen Islamitische Staat geen vertraging heeft opgelopen door de Amerikaanse raketaanval op de basis.

De Amerikanen zijn met ongeveer duizend manschappen aanwezig in het door burgeroorlog verscheurde land. De militairen adviseren en trainen opstandelingen die strijden tegen de terreurorganisatie. Ook voeren Amerikaanse gevechtstoestellen luchtaanvallen uit op IS.

Rusland en Iran hebben gewaarschuwd dat ze samen met de sjiitische militie Hezbollah hard terug zullen slaan als de VS hun bondgenoot Syrië opnieuw aanvallen. Ze stelden ook dat de Amerikaanse militairen die in het noorden van Syrië Koerdische milities helpen, daar illegaal zijn.