De coalitie van Rusland en Iran heeft het Syrische leger meer steun toegezegd. De landen deden dat in een gezamenlijke verklaring in reactie op de aanval die Verenigde Staten uitvoerden op een vliegbasis van het Syrische leger. 

De Russische president Vladimir Poetin sprak telefonisch uitvoerig met zijn Iraanse collega Hassan Rouhani, waarna de coalitie met de verklaring kwam. In de verklaring werd de aanval van de VS nogmaals scherp veroordeeld door de landen. 

Rusland en Iran stellen dat Amerika met de aanval het internationaal recht geschonden heeft. Ze noemen de acties van de VS tevens een teken van agressie van het land. 

Het samenwerkingsverband van Iran, Rusland, Syrië en Hezbollah noemt de aanwezigheid van de Amerikanen in Syrië bovendien "illegaal". De landen stellen in de verklaring dat het een doel is van de Amerikanen om het gebied te controleren, wat het Amerikaanse leger volgens hen tot een "bezettingsmacht" maakt. 

VS vuurt tientallen kruisraketten af op Syrische luchtmachtbasis
VS vuurt tientallen kruisraketten af op Syrische luchtmachtbasis

Onderzoek

De Amerikaanse raketaanval op de Syrische basis van vrijdag, was een reactie op de gifgasaanval van vorige week op het Syrische Khan Sheikhoun. Amerika stelt dat het Syrische leger achter de gifgasaanval zit, maar het Syrische leger ontkent dat het gifgas gebruikt heeft.

De gifgasaanval, waarbij tientallen Syrische burgers om het leven kwamen, was voor de Amerikaanse president Trump de reden om raketten af te vuren op een Syrische luchtmachtbasis. 

De internationale gemeenschap heeft opgeroepen om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gifgasaanval.