De Russische minister van Defensie laat aan de VS weten het contact over het luchtruim in Syrië te verbreken. Daarmee weerspreekt Rusland de eerdere uitspraken van de VS waarin gesteld werd dat beide landen elkaar op de hoogte zouden blijven houden van ontwikkelingen in het luchtruim. 

De  informatieverstrekking tussen de VS en Rusland was bedoeld om bijvoorbeeld ongelukken tussen straaljagers te voorkomen. Dat meldt persbureau Interfax vrijdagavond.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, komt binnenkort langs in Moskou voor overleg. Een precieze datum is nog niet bekend.

De Russen hopen uitleg te krijgen van Tillerson over de raketaanval die werd uitgevoerd door de Amerikanen. In de nacht van donderdag op vrijdag vuurden de VS 59 kruisraketten af op een luchtmachtbasis in Syrië.

Dat was een vergelding voor de gifgasaanval dinsdag in Khan Sheikhoun. De Russen meldden vrijdag echter dat het grootste deel van de raketten hun doel hadden gemist; slechts 23 projectielen troffen de basis.

Van vergeldingsacties op Amerikaanse soldaten in Syrië zou geen sprake zijn, laten de Amerikanen weten. 

Gerechtvaardigd

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zegt dat de aanval een afgemeten stap is die "volledig gerechtvaardigd'' was na de gifgasaanval eerder deze week. 

"Wij zijn bereid meer te doen, maar hopen dat dit niet nodig zal zijn'', zei Haley. "De Verenigde Staten blijven niet toekijken wanneer chemische wapens worden gebruikt. Het is in het vitale belang van onze nationale veiligheid om de verspreiding en het gebruik van chemische wapens te voorkomen.''

Haley zei ook dat in Syrië een nieuwe fase moet ingaan, "naar een politieke oplossing voor dit afschuwelijke conflict''.

Pentagon

Het Pentagon onderzoekt of Rusland medeplichtig is aan de aanval of vooraf wist van plannen, aldus CNN. Zo moet duidelijk worden of een Russisch vliegtuig een bom heeft laten vallen op een ziekenhuis zo'n vijf uur na de aanval. Bij die inslag zou bewijs van de chemische aanval zijn vernietigd.

Volgens de Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft is de Syrische president Bashar al-Assad "op scherp gezet" na de raketaanval door de Amerikanen. Rycroft noemt de aanval een "proportionele reactie op een vreselijke gebeurtenis".

"Zonder de zeven veto's van Rusland in de VN Veiligheidsraad, tot ergernis van andere leden van de raad, zou Assad geen enkele sancties of gerechtigheid hebben gezien."

Principes

Het hoofd van politieke zaken van de VN, Jeffrey Feltman, laat weten dat "directe actie nodig is om de Syrische bevolking te beschermen, maar dat moet voortvloeien uit "de principes van de Verenigde Naties en de internationale wetgeving",

"Er kan geen echte bescherming zijn als de conflicterende partijen, overheid en oppositie vrij zijn om straffeloos te handelen en als de Syrische regering doorgaat met het schenden van mensenrechten tegen haar eigen inwoners."

Irak

Rusland veroordeelde de aanval door de Amerikanen fel en vergeleek deze met de inval in Irak in 2003. "Alleen toen werd er tenminste nog geprobeerd bewijs aan te voeren (dat Irak massavernietigingswapens zou hebben ontwikkeld, wat de inval zou moeten verantwoorden, red)", laat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in een reactie weten.