De relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland is vrijdag verder onder druk komen te staan na de raketaanval die Amerika heeft uitgevoerd op een Syrische luchtmachtbasis. President Vladimir Poetin zegt dit te betreuren.

Rusland, een trouw bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, heeft de aanval fel veroordeeld en maakt de vergelijking met de inval in Irak in 2003.

"Alleen toen werd er tenminste nog geprobeerd bewijs aan te voeren (dat Irak massavernietigingswapens zou hebben ontwikkeld, wat de inval zou moeten verantwoorden, red)", laat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in een reactie weten.

Rusland zal Washington eisen de aanval te verantwoorden. "Ik hoop dat deze actie niet zal leiden tot onherstelbare schade (aan de relatie tussen de Russen en de VS, red.)", aldus Lavrov. Volgens een woordvoerder van het Kremlin is de raketaanval uitgevoerd in het belang van Islamitische Staat en andere terroristische organisaties.

Naar aanleiding van de aanval heeft Rusland de overeenkomst met de VS, die moet voorkomen dat er ongelukken gebeuren in het luchtruim boven Syrië, opgeschort. Volgens het Kremlin is de kans dat er nu botsingen tussen Russische en Amerikaanse toestellen plaatsvinden, aanzienlijk groter. De Russische president Vladimir Poetin zal later op de dag bijeenkomen met zijn veiligheidsdiensten. 

Trump geeft bevel voor militaire aanval op luchtmachtbasis Syrië
Trump geeft bevel voor militaire aanval op luchtmachtbasis Syrië

Khan Sheikhoun

De Verenigde Staten vuurden in de nacht van donderdag op vrijdag 59 kruisraketten af op een luchtmachtbasis in Syrië als vergelding voor de gifgasaanval dinsdag in Khan Sheikhoun. De meeste raketten hebben volgens het Russische ministerie van Defensie hun doel gemist. Slechts 23 projectielen troffen de basis. 

Bij de aanval kwamen negen burgers, waaronder vier kinderen, om het leven. Ook zouden zeven mensen gewond zijn geraakt en huizen in de omgeving zwaar beschadigd. Eerder zei gouverneur Talal Barazi van Homs dat zeven mensen waren omgekomen door de aanval. Het is niet duidelijk of dit aantal andere slachtoffers betrof.

Geen twijfel

De Amerikaanse president Donald Trump zei in een verklaring dat hij bevel had gegeven voor een aanval op een luchtmachtbasis waaruit de aanval met chemische wapens was uitgevoerd. Volgens de president bestaat er geen twijfel dat het Syrische regime de aanval met verboden chemische wapens heeft uitgevoerd.

Verschillende Russische politici hebben deze bewering als nepnieuws bestempeld. Ze bestrijden dat de regering in Damascus beschikt over dergelijke chemische wapens. De Russen hebben de VN-Veiligheidsraad opgeroepen in een spoedzitting bijeen te komen om de raketaanval te bespreken.

Bondgenoten van de Verenigde Staten steunen de actie van Trump. Belangrijke NAVO-lidstaten als Frankrijk en Groot-Brittannië vinden de beschieting een gepaste reactie op de aanval met chemische wapens.

VS vuurt tientallen kruisraketten af op Syrische luchtmachtbasis
VS vuurt tientallen kruisraketten af op Syrische luchtmachtbasis