Rusland heeft de raketaanval van de Amerikanen op een Syrische basis vrijdag fel veroordeeld. Rusland, een trouw bondgenoot van de Syrische president Assad, had de VS eerder gevraagd van de aanval af te zien.

Het Kremlin stelt dat de VS met de aanval, die Trump een reactie op de gifgasaanval in de provincie Idlib noemde, "internationale wetten heeft gebroken. Dit is een daad van agressie tegen een soevereine staat".

Ook beklemtonen de Russen dat de aanval "een serieus obstakel vormt in de internationale samenwerking tegen het terrorisme in Syrië". 

De Russische president Vladimir Poetin stelt dat de Syrische president Assad helemaal geen chemische wapens heeft en noemt de aanval een "poging om de wereld af te leiden van de vele burgerdoden in Irak", die bij Amerikaanse luchtaanvallen vallen.

Rusland heeft de overeenkomst met de VS opgeschort over het voorkomen van ongelukken bij luchtaanvallen boven Syrië. Dit heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt.

Het grootste deel van de internationale gemeenschap heeft vrijdag steun uitgesproken aan de VS voor de aanval.

VS vuurt tientallen kruisraketten af op Syrische luchtmachtbasis
VS vuurt tientallen kruisraketten af op Syrische luchtmachtbasis

Gerechtvaardigd

De NAVO vindt dat Assad de luchtaanval aan zichzelf te wijten heeft. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg stelt vrijdag in een verklaring dat de Syrische regering de volledige verantwoordelijkheid draagt.

De afschuwelijke aanval met chemische wapens van afgelopen week is onaanvaardbaar en kan niet onbeantwoord blijven, aldus de Noor. De daders moeten ter verantwoording worden geroepen, stelt hij.

Tusk

Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zegt dat de aanval door de VS laat zien welke stappen nodig zijn om de "barbaarse chemische aanvallen" tegen te gaan. "De EU zal met de VS samenwerken om de brutaliteit in Syrië te stoppen."

Het Verenigd Koninkrijk stelt het besluit van president Donald Trump om een vergeldingsaanval uit te voeren na de gifgasaanval van dinsdag volledig te steunen. "Dit was een gerechtvaardigde reactie na de barbaarse aanval met chemische wapens", aldus een woordvoerder van de regering May.

Europese Unie

De Europese Unie is er heilig van overtuigd dat er geen militaire oplossing is voor het conflict in Syrië. Maar de intentie achter de Amerikaanse aanval om nieuwe inzet van chemische wapens in Syrië te voorkomen en de daders af te schrikken is begrijpelijk.

Dat stelt EU-buitenlandchef Federica Mogherini vrijdag in een verklaring namens de EU-landen. De unie was vooraf ingelicht over de Amerikaanse raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis, schrijft zij. Het gebruik van chemische wapens is een oorlogsmisdaad en de daders moeten worden bestraft, aldus de Italiaanse.

De EU wijst erop dat alleen een politieke oplossing het ruim zes jaar oude conflict tot een einde kan brengen. De recente gebeurtenissen maken de gesprekken tussen de strijdende partijen in Genève onder leiding van de VN alleen maar urgenter, staat in de verklaring.

Frankrijk

Frankrijk stelt dat de aanval een gerechtvaardigde "waarschuwing is tegen een crimineel regime". De Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault liet weten "dat Rusland en Iran moeten begrijpen dat het steunen van Assad nergens op slaat".

Ook Italië begrijpt de reden van de aanval. De Italiaanse premier Paolo Gentiloni laat weten dat Italië, Duitsland en Frankrijk geloven dat er een oplossing mogelijk is waar de VS en Rusland bij betrokken zijn. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel vindt de aanval begrijpelijk in het licht van het leed dat de inwoners van Syrië wordt aangedaan.

Saudi-Arabië, een trouw bondgenoot van de VS in de strijd tegen Assad, heeft haar goedkeuring en steun uitgesproken aan president Trump.

Iran, dat een bondgenoot is van Assad in de strijd tegen het soennitische IS, heeft de aanval van de Amerikanen fel veroordeeld. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Iran elke actie van één land van deze proporties afwijst.

China heeft opgeroepen tot kalmte. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei te hopen dat ''de relevante partijen kalm blijven, zelfbeheersing tonen en niets doen wat de spanning kan doen oplopen''.

Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet zich positief uit over de raketaanval. Maar tegelijk zei hij dat het niet genoeg was en dat "serieuze stappen" nodig zijn om het Syrische volk te beschermen.

"We vinden het een positieve en concrete stap tegen de oorlogsmisdaden van het Assad-regime. Is het genoeg? Ik vind het niet genoeg. Het is tijd om serieuze stappen te nemen om het onschuldige Syrische volk te beschermen", zei Erdogan tijdens een bezoek in de zuidelijke provincie Hatay. "Ik hoop dat de actieve houding die de VS in Idlib lieten zien, het begin is met betrekking tot dergelijke ontwikkelingen", aldus Erdogan.

Veiligheidsraad

Trump besloot tot de aanval nadat de Russen eergisteren een resolutie van de VN-Veiligheidsraad van de VN die de aanval scherp veroordeelde werd getorpedeerd door de Russen. Rusland stelde niet zeker te weten dat Assad de gifgasaanval zou hebben uitgevoerd, iets wat de rest van de internationale gemeenschap wel als feit aanneemt. Rusland heeft de afgelopen jaren elke keer resoluties die Assad veroordeelden tegengehouden.

De VN heeft nog niet gereageerd op de aanval door de Amerikanen. Rusland wil dat de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeenkomt.