De minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, heeft donderdag gezegd dat "er internationaal stappen ondernomen worden om af te komen van president Bashar al-Assad." De uitspraken zijn een reactie op de gifgasaanval in Syrië, die tientallen burgers het leven kostte.

Tillerson deed zijn uitspraken nadat hij donderdag overleg had met zijn Russische collega Sergej Lavrov, zo meldt een medewerker van het Witte Huis aan Reuters

CNN meldde donderdag dat Trump tegen een aantal Congresleden heeft gezegd dat hij militaire actie overweegt in Syrië als vergelding voor de inzet van chemische wapens deze week. Hij heeft hierover nog geen besluit genomen en zal dit ook pas doen na het oordeel van Mattis te hebben gehoord.

Minister van Defensie James Mattis zal de opties waarschijnlijk donderdag nog bespreken met president Donald Trump in diens buitenverblijf in Mar-a-Lago in Florida. Hij heeft volgens een regeringsvertegenwoordiger in Washington al uitvoerig overlegd met de nationale veiligheidsadviseur Herbert McMaster.

Trump noemde de luchtaanval met vermoedelijk het zenuwgas sarin een "gruweldaad". Hij stelde donderdag dat er "iets moet gebeuren". 

Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië
Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië

Rusland

Het Witte Huis heeft ook gemeld dat er bij Rusland op is aangedrongen om de positie van het land ten opzichte van de Syrische president Assad te heroverwegen. Een medewerker van het Witte Huis stelde dat er daarnaast contact werd gezocht met de Russen om uit te zoeken wat hun standpunt was ten aanzien van de gifgasaanval. Rusland heeft Assad tot nu toe gesteund. 

De verandering van de visie van de VS op Syrië is opvallend. Nikki Haley, de VN-ambassadeur van de VS, gaf onlangs aan dat het verdrijven van Assad niet meer de prioriteit was voor de Amerikanen. Daarbij stelde Haley woensdag dat als het de VN niet lukt om gezamenlijk stappen te ondernemen, landen wellicht "gedwongen zijn zelfstandig tot actie over te gaan."

Reacties

Ook de Europese Unie heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen om de gifgasaanval in Syrië "sterk te veroordelen". De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, stelde donderdag dat het belangrijk is om een eerst een resolutie in de VN Veiligheidsraad aan te nemen.

President Erdogan van Turkije gaf donderdag aan dat hij een militair ingrijpen van de VS in Syrië zou steunen.

De Franse presidentskandidaat Macron stelde tegenover televisiezender France 2 dat als bewezen wordt dat de aanval werd uitgevoerd door het regime van Assad "het uiterst belangrijk sterk te reageren. Het liefst met een militaire interventie onder de vlag van de VN."