De Syrische regering heeft eisen gesteld aan het internationaal onderzoek dat wordt ingesteld naar de gifgasaanval op Khan Sheikhoun in de provincie Idlib.

Het onderzoek moet "onpartijdig zijn en niet politiek gekleurd" en het moet vanuit Damascus worden uitgevoerd, laat de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem donderdag weten.

Syrië heeft volgens al-Moualem geen "bemoedigende" ervaringen gehad met internationaal onderzoek in het verleden. De minister ontkende nogmaals dat de Syrische regering achter de luchtaanval zat waarbij dinsdag zeker 72 mensen om het leven kwamen waarvan twintig kinderen. 

Uit autopsie op slachtoffers bleek donderdagochtend volgens het Turkse ministerie van Justitie, dat er chemische wapens zijn gebruikt. Veel slachtoffers stikten door het gifgas.

Botsing

De schuldvraag over de aanval leidde woensdag in de VN-Veiligheidsraad tot een botsing tussen de VS en Rusland. Rusland blokkeerde een resolutie van de Washington, Parijs en Londen waarin de Syrische president Bashar Al-Assad werd veroordeeld voor de aanval.

De Russen hebben vetorecht en maken daar tot dusver als het Syrië betreft steevast gebruik van om president Bashar al-Assad te beschermen.

Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië
Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië

Eigen actie

De VS heeft in de Veiligheidsraad hard uitgehaald naar Syrië. De Amerikaanse vertegenwoordiger dreigde zelfs met "eigen actie" als de VN niet ingrijpt.

"Als de VN er consequent in faalt collectief actie te ondernemen, dan moeten staten soms de keuze maken zelf in actie te komen", stelde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley.

'Meeste landen hebben geen voorraad medicijnen voor gifgas'
'Meeste landen hebben geen voorraad medicijnen voor gifgas'