Nederland zegt 4 miljoen euro extra toe voor steun aan Syrische vluchtelingen in Syrië en landen in de regio. Ook veel andere landen deden woensdag toezeggingen op de conferentie over Syrië in Brussel.

Hoewel hulporganisaties zeggen veel te weinig fondsen te hebben, is het probleem niet het geld, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken: "De kern is humanitaire toegang." Maar als het gaat om opvang in de buurlanden Jordanië en Libanon moet er meer geld komen, zei hij.

Op de top wordt ook gesproken over wederopbouw. "Dat is een beetje cynisch als er nog geen begin is van een politieke oplossing."

De bewindsman noemde het "heel opvallend" dat een dag voor de top een "verschrikkelijke" chemische aanval plaatsvond in Syrië. Hoewel nog niet zeker is wie het gedaan heeft, gelooft hij "eerlijk gezegd niet dat dat toeval is."

Koenders benadrukte het belang dat de VN-Veiligheidsraad, inclusief Rusland, een resolutie aanneemt waarin wat hem betreft de daders ter verantwoording worden geroepen.

Gifgasaanval

EU-commissaris Federica Mogherini, de speciaal gezant voor de vluchtelingen en het veiligheidsbeleid, liet in haar toespraak weten dat Europa de Syrische bevolking wil steunen. Zij beklemtoonde dat het, zeker na de gifgasaanval van dinsdag, belangrijker is dan ooit om vrede te bewerkstelligen in Syrië. 

"De enige oplossing om het lijden van de Syrische bevolking te stoppen, is een staakt-het-vuren en het snel vinden van een politieke oplossing", aldus Mogherini. Zij zegde toe dat de Europese Unie een sterke "humanitaire donor" voor de Syrische bevolking is en wil blijven.

Koenders: 'Internationale gemeenschap heeft gefaald in Syrië'
Koenders: 'Internationale gemeenschap heeft gefaald in Syrië'